Quantcast
Channel: Mat og plantegleder
Viewing all 32 articles
Browse latest View live

Solbærsyltetøy med stjerneanis

$
0
0
Solbær en et fantastisk bær, proppfullt av antioksydanter og c-vitaminer og en skikkelig god vitamin innsprøytning for de fleste når vinteren setter inn. Det er også lett å lage en liten vri på et solbærsyltetøy ved å tilsette litt ekstra smak. Denne gangen er det i form av stjerneanis og sherry, en kombinasjon som jeg liker godt. Syltetøyet passer godt til ost eller bare på en brødskive.
Oppskrift:
  • 1 kg solbær
  • ca 500 g sukker (smak deg frem, bruk evt litt mer hvis du har sure bær)
  • 2 stjerneanis
  • 1 dl sherry. (du kan også bruke vann eller appelsinjuice)
Legg solbær, stjerneanis og sherry i en kjele og la det gjerne stå 1-2 timer og bare safte seg.
Deretter koker du dette sakte og forsiktig og lar det småkoke i 15 – 20 min til bærene har saftet seg godt. Når du synes bærene har sluppen saften sin så tar du i sukker mens du smaker deg frem til mengden du trenger. Det er stor forskjell på sødmen i bær, så det er godt mulig at du trenger mer sukker. Jeg bruker nok muligens litt lite siden mine bær er en veldig søt sort.
Når du er fornøyd med smaken passer du på at du koker syltetøyet til alt sukkeret har løst seg opp, og til du synes det har fått en passe konsistens. Tilsett evt litt certo sammen med sukkeret hvis du synes syltetøyet blir for tynt.
Så helles syltetøyet over i steriliserte glass og lokkene settes på umiddelbart. Syltetøyet holder i åresvis på et kjølig sted.
DSC_0010

Biscotti med tranebær, valnøtter og portvinskokte fiken.

$
0
0
Noen ganger er det hyggelig å bake noen kjeks istedenfor å kjøpe de ferdig i butikken. Og hjemmelaget er selvsagt alltid mye bedre, og det er alltid smart å ha litt snadder på lur i en kakeboks, eller på glass hvis noen plutselig skulle komme på en uventet snarvisitt. De kan også fint brukes som julegave til en som har alt .
Disse passer veldig godt til en god kopp kaffe, eller en kopp te.
Ingredienser:
  • 150 g smør
  • 150 g hvitt sukker
  • 150 g brunt sukker
  • 3 egg
  • 70 g tranebær
  • 80 g tørket fiken
  • 1/2 dl portvin/sherry/konjakk ( man byttes ut med vann el appelsinjuice)
  • 100 g valnøtter (hakkes i biter)
  • 6 dl mel
  • 2 ts bakepulver
  • 3 ts vaniljesukke
Rør smør og hvitt + brun sukker godt sammen. Har du ikke brunt sukker bruker du bare hvitt.
Mens dette rører koker du opp finhakket fiken sammen med 1/2 dl portvin. Kok til væsken har trukket inn , 1-2 min. Deretter kjøler du dette ned igjen.
Når fikenbitene er blitt kjølige tilsetter du alle ingrediensene i deigen og rører alt godt sammen.
Deigen er litt klissete så bruk litt godt med mel på benken når du tar deigen ut. Del deigen i 4 deler og trill de til tykke pølser med lengde som stekeplaten. Legg pølsene på bakebapir og deretter på stekebretter og press pølsene lett ned slik at de blir nesten flate.
Stek pølsene på 200 grader i 10 –12 min, deretter tar du brettet ut og skråskjærer pølsene slik at du får fine skiver. Skill skivene litt så ikke de ligger inntill hverandre og putt de deretter tilbake i ovnen hvor de steker i 6-7 min til på samme temperatur.
Kjeksen kjøles ned på rist på benken og oppbevares i en tett bok eller glass.
DSC_0001

Chai essens

$
0
0
Chai er noen jeg forbinder med julen. Jeg drikker nemlig ikke så mye krydderteer andre ganger i året, men altså vinter og jul, da kan jeg drikke litervis.
Og da jeg kom over en oppskrift på en slags essens man kan lage selv, og bare tilsette varm melk etterpå, ja da måtte det prøves. Og det ble fantastisk!
Anbefales til alle som liker en varm, krydderik chai-te. Bland den helst med soya eller rismelk, men du kan også bruke vanlig melk.
Ingredienser:
Fersk ingefær (20 –30 g)
10 hele kardemommekapsler
13 hele nellikspikere
3-4 hele kanelstenger
1 vaniljestang
1 ts revet muskatnøtt
2 stjerneanis
10 ts sort te i løstvekt , gjerne er assam te
1,5 dl sukker
12 dl vann

Knus kardemommekjernene og skjær ingefæren i tynne skiver. Ha alt sammen opp i en kjele sammen med de andre krydderene og tilsett sukker , te og vann. Kok opp, og la det småkoke i 25-30 min. Deretter siler gjennom et saftklede eller et kjøkkenhåndkle, også heller væsken over på 1 stor eller mange små glassflasker. (dette er jo fine gaver også)
Chaiblandingen blander du sammen med varm soya el rismelk (evt vanlig melk) og vips har du en deilig kopp med chai-te. Jeg bruker å blande 50/50 , men dette kan du smake deg frem til selv hvor sterk du ønsker å ha den.
20141204_124619

Danske honningpepperkaker

$
0
0
For 30 år siden leste jeg en oppskrift i bladet Det nye hvor jeg fant nettopp denne oppskriften. Den ganger husker jeg det var pyntingen av de som fanget min oppmerksomhet. De var pyntet i glade glasurfarger med masse av flott pynt som jeg ikke hadde sett i Norge enda. Uansett så trigget det min nysgjerrighet til å prøve å lage kakene, og fra den gang har disse blitt bakt hver eneste jul.
Smaken er mye bedre enn vanlige pepperkaker, synes jeg. Og jeg har enda ikke møtt noen som ikke har likt de. Deigen er også lett å kjevle og lett å stikke ut, og kakene holder fasongen etter steking, ei heller hever de seg for mye.  Ikke minst er de fantastiske å bake med barn siden deigen nesten ikke setter seg fast i benken.
Oppskriften kommer her.
  • 250 g honning
  • 125 g smør/margarin
  • 125 g sukker
  • 500 g hvetemel
  • 2 ss kakao
  • 1 ts anis
  • 2 ts kanel
  • 2 ts nellik
  • 1 egg (kan sløyfes hvis noen har allergi mot egg, kakene blir like fine uten)
  • 2 ts bakepulver.
Fremgangsmåte:
Varm opp honning og smør til alt er smeltet , tilsette sukker og rør godt, deretter avkjøles blandingen .
Bland så 2/3 av melet sammen med alt krydderet i en bolle, og tilsett den avkjølte honningblandingen + 1 egg. Rør så inn resten av melet.
La deigen hvile noen timer kjølig.
Kjevl deigen ut til en passende tykkelse, og stikk figurer ut med pepperkakeformer.
Stek kakene på 175 grader i ca 10-14 min (avhengi av ovn)
Lykke til!
pepperkaker

Rabarbra og ingefærmarmelade.

$
0
0

Jeg liker så godt smaken og varmen av ingefær, og sammen med rabarbra synes jeg det blir nydelig.  Denne marmelade passer godt alene på brødskiven, eller på et ostebord.
Oppskrift:
  • Drøye 2 kilo rabarbra
  • ca 7oo gram sukker (smak deg frem, kanskje du ønsker den søtere)
  • ca 50 gram finhakket ingefær (smak deg frem, kan brukes mer eller mindre.
Skrell og grovhakk rabarbraen, og putt den i en bolle/kjele sammen med finhakket ingefær og ca 500 gram sukker.
Dette lar du stå å safte seg i 24 timer litt kjølig.
Etter 24 timer koker du massen opp og koker den i ca 6 – 10 min (til rabarbraen er passe myk) Da tilsetter du resten av sukkeret sammen med syltepulver. Jeg brukte 3 ts rød melatin pulver til denne porsjonen. Kok opp og skum av, sjekk at tykkelsen er passe og hell det deretter over på rene glass. Skru lokket på med en gang.
Velbekommen!
2015-06-02 21.57.20 (1)

Rosesukker

$
0
0
Roser er fantastisk også i mat. Husk å velge rosesorter med mye duft .
Her har jeg brukt en deilig duftrose til rosesukker. Sukkeret dufter nydelig og gjør seg i de fleste kaker og kan også brukes i syktetøy for å få et lite piff, eller i desserter.
Jeg har brukt:
  • Roseblader fra 4 blomster
  • 2-4 dl sukker (kommer litt an på hvor mye styrke du ønsker på sukkeret ditt.
Rør alt sammen i en foodprosessor, og smør deretter sukker og rosebladene på et bakepapir . Tørk det i en tørker eller ovnen til det er tørt . Bruker du ovn setter du den på 45 –50 grader, varmluft med ovnsdøren på gløtt.
Bruker du tørker, er det 45 grader til det er tørt.
Lykke til.
DSC_0005

Pelargoniumsukker

$
0
0
Duftpelargonium er nydelige planter i ha i hagen sin, men man kan også bruke planten til å lage et deilig sukker. Jeg har brukt Gravolens, Attar of roses og P.tomentosum i mitt sukker.
Husk at plantene ikke må være sprøytet, så kjøper du de på et hagesenter så må du spørre om det før du bruker bladene i maten.
Gravolens dufter deilig av sitron/rose, Attar of roses dufter roseaktig og P.tomentosum dufter som peppermynte. Sammen blir dette en nydelig og smakfullt sukker.
Jeg har brukt:
5 dl sukker
En håndfull pelargoniumblader
Alt kjøres sammen i en fooodprosessor og smøres på et bakepapir og tørkes enten i ovn eller i en tørker til det er tørt.
Sukkeret kan brukes i syltetøy, til desserter eller andre steder hvor man ønsker et smaksfullt sukker.
Lykke til.
DSC_0009

Mjødurtsukker

$
0
0
Mjødurt finnes det masse av på denne årstiden, den står og dufter nydelig overalt og bare ber om å bli brukt.  Du kan lese mer om dens egenskaper og se hvordan planten ser ut på Urtekildens fantastiske sider, ta en titt på denne linken Urtekilden .
Men jeg har altså prøvd meg på å lage mjødurtsukker. Denne kan gjøres på flere måter, men måten jeg bruker synes jeg gir mest smak.
Jeg plukker en passe bukett med blomster, og jeg bruker bare blomstene, ikke blader eller de stilker. Dette blander jeg med mellom 5 – 10 dl sukker, alt avhengi av hvor mye blomster jeg har plukket og hvor mye smak jeg ønsker sukkeret skal ha.
Dette går litt på slump og smak så prøv deg frem. Hvis du vil ha et sukker som ikke smaker så mye mjødurt bruker du mindre, og mer hvis du ønsker kraftig smak.
Deretter kjører jeg blomstene og sukkeret til det får blandet seg godt i foodprosessoren, og smører det ut på et bakepapir. Så tørkes det i  urtetørker på 45 grader. Du kan også bruke varmluftovn på 40-50 grader.
Sukkeret er tørt iløpet av 6 – 12 timer ca.
Samme fremgangsmåte bruker jeg på roseblader, duftpelargoniumblader, sitronmelisse osv. Bare fantasien setter grenser her, du kan også blande urter, hvis du vil.
Mjødurtsukkeret lukter nesten som mandeldråper og kan fint bruker i kaker og desserter. Eller som en piff i en te. Ikke minst er det en morsom gave til de som liker mat og smaker .
mjødurt

Blåbærsyltetøy med mjødurtsukker

$
0
0
Mjødurtsukker er noe som passer veldig godt sammen med blåbær, smakene utfyller hverandre godt, så syltetøyet får en frisk blåbærsmak blandet med den gode søte mandelaktige smaken som mjødurten gir.
Jeg har brukt :
  • 500 g blåbær
  • ca 150 g mjødurtsukker (smak deg litt frem, noen blåbær er søtere enn andre og trenger kanskje mindre sukker)
  • 2 ss med certo syltepulver
Kok blåbærene sammen med mesteparten av mjødurtsukkeret, og la det småkoke til alt sukkeret har løst seg opp og blåbærene har begynt å mose seg litt . Ca 5-10 min.
Bland certopulveret sammen med 3-4 ss sukker (resten av mjødurtesukkeret) og hell det i mens syltetøyet koker, rør godt.  Kok inn i ca 1 min,  og ha deretter syltetøyet rett over på rene og varme glass. Vips så har du er morsomt og godt syltetøy både til pannekake, vafler eller som en gave.
Oppskift til mjødurtsukkeret finner du her: Mjødurtsukker
DSC_0007

Gammeldags plommesyltetøy

$
0
0

Ingenting er så godt som søte og saftige plommer, men som så mye annet så holder det dårlig etter at det er plukket fra treet . Så da det gjelder det å lage litt syltetøy ut av de mengdene man kan høste fra hagenDSC_0028

Jeg synes ofte plommesyltetøy kan bli noe tyntflytende og man ender opp med å ha masse certo i for å få tykkelse og konsistens på syltetøyet. Så derfor var jeg lykkelig da jeg fikk denne oppskriften fra min svigermor for mange år siden . Oppskriften skal være fra gamle Husmorskolen på Stabekk i Bærum, og den ble laget der i mange år.

Dette trenger du:

  • 1 kg plommer (spiller ingen rolle hva slags sort det er)
  • 2 1/2 dl vann
  • 1/2 kg sukker

Først må alle plommenesteinene fjernes , bruk gjerne latexhansker for plommer gir deg lite lekker farge på fingrene. Steinene tar du vare på.

DSC_0026

Kok opp vann og sukker til dette løser seg opp. Jeg kan nok bruke noe mindre sukker hvis plommene er veldig søte. Når vannet koker og sukkeret er løst opp tilsetter du de steinfrie plommene og koker opp masse på nytt. Nå skal dette bare småkoke i 8-10 min, så trekker du kjelen av platen .

Plommesteinene knuser du, deretter legger du de knuste steinene i et sylteklede eller et rent oppvaskhåndkle som du kan ofre.  Knyt det sammen med hyssing, og legg klede med steinene ned i gryten.

Alt dette skal nå stå i 12 – 16 timer og bare trekke smak.

Nå det er trukket ferdig, tar du alle plommene ut med en hullsleiv og legger de i en bolle. Det gjør ingenting om det er litt saft med plommene.

Så skal saften kokes inn, husk at posen med steinene godt kan være med på dette også, det blir bare god smak .  Hvis du lager en stor posjon (6-7 kg), som jeg ofte gjør, tar dette mange timer. Hvis du lager bare 1 kg går det raskere.  Saften skal kokes i en kjele uten lokk til den omtrent blir så tykk som varm sirup. 

DSC_0030

Når du er fornøyd med sirupen tar du alle plommene tilbake i gryten,  blander de godt med sirupen og gir det er rakst oppkok.

DSC_0035

Deretter helles dette over på rene, varme glass som du har skyllet med atamon. Skru på lokket med en gang.

Og vips har du er mørkt , tykt og ikke minst utrolig godt plommesyltetøy som passer både til osten og på brødet.

Dette syltetøyet tar litt tid, men det er absolutt verd det. Her i huset er det nesten blitt avhengighetsskapende. Og av alle de syltetøy og marmelader jeg lager er det dette jeg veldig sjelden gir bort i gaver. Det sier noe om hvor godt det er, man vil nemlig ha alt selv.

DSC_0040

Nedlagte blomkarsefrø i eddik.

$
0
0

Har man blomkarse i hagen , ja så setter de frø. Og disse frøene blir faktisk nydelige kapers, den nordiske versjonen av kapers. Jeg synes sogar de smaker bedre enn vanlig kapers, sterke med et skikkelig snert av peppersmak. Nydelig i potetsalat, i en vanlig salat eller andre steder du ville ha brukt kapers.

DSC_0004

Fremgangsmåten er enkel.

Plukk sammen alle de frøene du finner, det er viktig at frøene er grønne, størrelse spiller ingen rolle. Plukk både små og store.

Deretter lager du en saltlake av 4,5 dl kaldt vann og 50 g med vanlig salt. Rør til saltet løses opp og hell det deretter over frøene. Jeg bruker et stort norgesglass til dette. Sett glasset med saltlaken og blomkarsefrøene i kjøleskapet og la det stå i 24 timer .

Etter 24 timer tar du glasset ut og heller frøene ut i en sil, skyll de godt under kaldt vann.

Putt frøene på små glass, også lager du en god kryddereddik.

Jeg har brukt 3 dl eplesidereddik, 1 laubærblad, 1 knust hvitløksfedd, 4 hele pepper,  1 ts sennepsfrø og 1 nellikspiker + 2 ss sukker. Her kan du fint velge både eddik og krydder selv. Du kan godt bruke en hjemmelaget eddik av blomster eller bær, eller en hvitvinseddik. Du kan også bruke helt vanlig 5 % eddik.

Kok opp eddiken og krydderet og la det trekke i 10 min (under lokk) , deretter siler du krydderet vekk.

Hell den varme eddiken over blomkarsefrøene, og skru lokket på glasset.  Dette skal nå stå i minst 3 uker, da har du fine spicy nordiske kapers, klare til gode smaksopplevelser. 

IMG_20150912_162350

Lykke til.

Chutney med grønne tomater

$
0
0
Jeg liker godt chutney, men jeg liker den litt søte typen, den uten så mye løk,  hvitløk og krydder . Derfor bestemte jeg meg for å teste om jeg kunne koke noe som hørtes godt ut inni mitt hodet. Det er nemlig ikke alt som blir like godt i praksis , selv om det høres fantastisk ut i teorien .

Jeg har både epler og tomater i hagen, og siden jeg også har tømt drivhuset mitt denne helgen for alle tomatplantene så fant jeg ut at jeg ville bruke de grønne, altså de som ikke har rukket og modne ennå.
 Av epler har jeg brukt Åkerø, de er nesten modne, dvs at de er syrlige og gode til dette bruke. Av tørket frukt har jeg brukt det jeg fant. Fikene var en pakke som lå i kjøleskaper fra jul, den fant jeg ut passet godt til dette bruket . Så dette er et prosjekt hvor man tager det man haver.


Chutneyen ble god, både søt og litt sterk . En chutney som vil passe godt både til middagen eller på toppen av en god ost .



Jeg brukte:


  • Ca  1,5 kg tomater
  • 1 - 1,5 kg syrlige epler 
  • 500 g tørket frukt. (Jeg brukte fiken, aprikos og rosiner. Jeg tenker at tranebær også kan være godt her )
  • 10 cm ingefær (mer eller mindre om du ønsker, smak deg frem ) 
  • 200 g sukker
  • 100 g brunt sukker (har du ikke brunt sukker, bruker du bare hvitt, det går fint) 
  • 1 finhakket sterk chili (jeg brukte en thaichili) 
  • 4 dl eplesidereddik. 



Hakk tomatene i småbiter, jeg fjernet hverken skinn eller frø
Skrell eplene og del de i biter
Del den tørkede frukten i biter, bortsett fra rosiner og tranebær
Skrell og finhakk ingefæren og chilien
Ha alt i en kjele, hell over sukker og eddik og kok opp

La den koke på svak varme i ca 1,5 - 2 timer, eller til du synes den har blitt tykk og smakfull. Smak til underveis om du ønsker mer chili eller ingefær.

Når du er fornøyd har du chutneyen over på rene og varme glass , og skru på lokket med en gang.

Chutney kan lagres lenge og blir ofte bare bedre av lagringen.

Lykke til !


Viewing all 32 articles
Browse latest View live